2009. február 20., péntek

"aludni akarunk!!!!"







Délelôtt szórakoztattuk a 2 kisgyereket, miközben az Alison összekapta magát. Ebéd után hazamentek, mi pedig felcsoszogtunk az emeletre, lélekszakadva bújtunk az ágyunkba, és ott az egész délutánt töltöttük. Hulla fáradtak voltunk....zzzzzzz!

Délelőtt 5-tól beszélgettem Ildikóval a Skype-on keresztül. A téma Arany János: Családi kör (utolsó versszak).

13. Este van, este van — a tûz sem világít, / Kezdi hunyorgatni hamvas szempilláit; / A gyermek is álmos, — egy már alszik épen, / Félrebillent fejjel, az anyja ölében. / Gyéren szól a vendég s rá nagyokat gondol; / Közbe-közbe csupán a macska dorombol. / Majd a földre hintik a zizegõ szalmát, / S átveszi egy tücsök csöndes birodalmát.

Este van, este van” A költô megismételi a vers elsô sorait, ami üzenetet küld az olvasónak, hogy talán közeledik a vers vége. Nyugtató, nyugalmas hangulata van

a tûz sem világít”; a tûz már nem ég jól, és nem nehéz elképzelni a szobát a félhomályban, gyorsan sötétedik a házban

Kezdi hunyorgatni hamvas szempilláit”: csodálatos szókép. A költô a tüzet egy fáradt emberrel összehasonlítja, olyan fáradt emberrel, aki alig tartja nyitva a szemét.

A gyermek is álmos, — egy már alszik épen,Félrebillent fejjel, az anyja ölében
Nem nehéz elképzelni a jelenetet. A kisgyereket serkentette a koldus társasága és a mesei, de a fiú egyre álmosabb lesz. Az anyja öleben ülve próbál ébren maradni, de végül feladja a küzedelmet. Oldalra billen a kis feje. Elalszik

Gyéren szól a vendég s rá nagyokat gondol”: az biztos, hogy még a vendég is álmos lesz: Sejtem, hogy bárhol tölti az éjszakát a koldus, mindig ugyanazokat a meséket mondja. Szokta nagyzolni és megtoldani a meséit. Bôven van mit mesélni az életérôl és az utazásokról, De lehet, hogy egykét órát mesélt a családnak, vannak sok-sok mesei, de már majdnem felélte a készleteit, és a tartalékait is. de nem korlátlan a készlet, sôt ô is fáradt a sok utazástól, és lehet, hogy sok ajtón kopogott, mielôtt végre beengedte valaki. Szóval maga a koldus már elnyûtt. Még beszél, de idôrôl idôre megáll a beszédben, és hallgat és csak gondol.

Közbe-közbe csupán a macska dorombol”;
Azt hiszem, hogy a költô azt jelenti, hogy idôrôl idôre mindenki hallgat, nesztelen a szoba, a macska dorombolása az egyetlen nesz a házban. Kellemes szókép, sugallja, hogy békés és nyugalmas a hangulat a szobában, mindenki fáradt, de boldog.

Majd a földre hintik a zizegõ szalmát, / S átveszi egy tücsök csöndes birodalmát.” Azt hiszem, hogy a költô azt jelenti, hogy a gazda és a felesége ideiglenes szalmaágyat csinálnak a padlón, hogy a koldus kényelmesebb éjszakát tölthessen. A költô mondja, hogy a koldus átveszi egy tücsök csendes birodalmát. Szóval egyelôre hajléktalan egy tücsök, a tücsök a nagy meglepetésére kénytelen elköltözködni. A költô ezzel a jó-hangulatú, kissé vicces szóképpel fejezi be a verset.


Nincsenek megjegyzések: