2007. november 20., kedd

2007 november 19. hétfô

Reggeli: zabkása, banán, egy pohár tej, vitamintabletták

Reggel / délelôtt:
10:00 Mike érkezett hozzánk, együtt magyarul tanultunk. Mike mondta, hogy szombaton képeslapot kapott az egyik barátnôjétôl, Roztól, aki jelenleg Budapesten van. Roz Mike egyik volt munkatársa, a gloucesteri megyeházaban dolgozott, már nyugdíjas.
Miután barátkoztunk egymással, felfedezték, hogy mindketten érdeklôdnek a zene iránt. Mike a zene kedvenc formája az organazene, amirôl Roz nagyon keveset tudott, így Mike kísérte ôt néhány orgonakoncertre, ami a gloucesteri székesegyházban történt.
Roz egyik testvére már rengeteg éve Amerikában lakik, van egy (amerikai) lánya, Emma. Emma véletlenül tanul az orgonazenét egy amerikai kollégában/koleszben, és tavaly összel tervezett a tanfolyama szerves részeként[1] egy évig külföldön tanulni, és két város közül válogatni[2] lehetett: Dublin vagy Budapest. Emma anyja nagyon akarta, hogy Emma Dublinben tanuljon, nem csak a közös[3] nyelvünk miatt, hanem amiatt is, hogy aggódik a budapesti politikai helyzet miatt (akkor zavargások[4] voltak a városban).
Roz beszélgett Mike-kal és Mike nekik azt mondta, hogy a véleménye szerint a zavargások futó[5], ideiglenes[6] dolog, és szerinte Budapest lenne sokkal elônyösöbb[7] Emma számára nem csak Magyarország erôs zenei hagyományából kifolyólag[8] (Kodály, Bartók meg mindenki egyéb), hanem amiatt is, hogy csodálatos alkalom volt arra, hogy olyan társadalomban éljen, amely jelentôsen eltér[9] a saját angolszász-kelta kultúránktól.
A végén Emma döntötte, Budapestre megy, az anyja rosszallása ellenére[10]. Ebben a hónapban Roz látogat Budapestre, sok idôt tölt Emmával. Írta a képeslapon, hogy imádja Budapestet Emma, nagyon élvezi a tanfolyamot, nagyon jól szórakozik, magyarul is lelkesen[11] tanul, szert tett egy barátra/partnerre/párra[12] is, egy amerikai hallgatóra. Decemberben Emma egy pár napot Angliában fog tölteni, és Mike reméli, hogy vele valaha találkozhat.

Ebéd: tojásrántotta pirított kenyérrel, narancslé, narancs

Délután:
14:00 felmentem a hálószobába, lefeküdtem, szundítottam/szundikáltam/szunyókáktam, és hallgattam a kedvenc rádióállomásomat, a Classic FM-et
15:00 átmentünk kocsival a mamához, felvettük a mamát és a Kathy-t, vittük egy kertészeti üzletbe[13], bejártunk az üzlet kávézójába, uzsonnáztunk[14]: teát, kávét, süteményt, lángost, pogácsát rendeltünk, beszélgettünk. Megbeszéltünk[15] a Kathyval, hogy találkozunk vele ma este 7 órakor a közeli Royal Oak kocsmában egy italra. Hazafelé indultunk.
17:00 letettük a mamát és a Kathy-t, és hazajöttünk. Rögtön amint beléptünk a házba, észrevettük, hogy egy telefonüzenet van számunkra. A barátunk, Linda nôvére, Rosemary, mondta, hogy Linda sajnos meghalt egy pár órával ezelôtt. Hatalmas csapás volt ez különösen Lois számára, mert kislánykorától[16] ismeri Lindát, a legôsibb barátját[17]. Lois családja és Linda családja minden évben nyaraltak együtt Cornwallban az 50-es években. A két kislány pontosan egyidôs egymással[18] volt.
Mondtuk egymásnak: Linda nagyon kívánta ezt a szívátültetést. Tudta, hogy életveszélyes[19], de az egyetlen esélyét[20] jelenti[21] ez a mûtét, mert mindeközben gyengül, az élete minôsége már jelentôsen romlik[22]. Nagyon erôs jellemû, határozott[23] ember volt, enélkül az ereje nélkül, sok évvel ezelôtt halt volna meg a szívbetegsége[24] miatt. A legtöbb ember, aki Linda rendellenségében szenved[25], a 40-es évei elôtt huny el. Sôt nagyon békés halála volt, nem tért eszméletre[26], miután elkezdôdött a mûtét.

Este:
19:00 A szomorú hír ellenére, gondoltunk, nem maradunk itthon búslakodni[27] (emellett Kathy csak ezen a héten lesz nálunk) és elmentünk gyalogosan a kocsmába. Találkoztunk Kathy-val és beszélgettünk vele egy órát. Kathy nagyon örült annak, hogy a változatosság kedvéért[28] egy üveg angol sört ihat, ami sokkal jobban ízlik neki, mint az amerikai sörök.
20:00 hazamentünk gyalogosan (Kathy a mamához): ismét szakadt az esô, micsoda éghajlat[29]! Hazaérkeztünk, megszáradtunk[30], leültünk ketten a kanapéra[31] a nappaliban, a mai keresztrejtvényt fejtettük[32].

[1] as an organic part of her study-course
[2] choose (between)
[3] common (adj)
[4] disturbances
[5] passing
[6] temporary
[7] more advantageous
[8] as a consequence of
[9] is significantly different (from), significantly deviates from
[10] despite her mother’s disapproval
[11] enthusiastically
[12] she’s acquired a partner
[13] garden centre
[14] we had tea
[15] we arranged
[16] from when she was a little girl
[17] her oldest friend
[18] exactly the same age as each other
[19] perilous
[20] her only chance
[21] represented
[22] was deteriorating significantly
[23] determined
[24] heart problems, heart disease
[25] suffer from Linda’s abnormality
[26] she didn’t recover consciousness
[27] to grieve, be miserable
[28] for a change
[29] what a climate!
[30] We got dry
[31] on the sofa
[32] we did today’s crossword

Nincsenek megjegyzések: